Ви переглядаєте: Главная > Міжнародні програми та гранти, Науково-освітні новини > Астероїд Рюгу – ще одна космічна адреса розробок київських політехніків

Астероїд Рюгу – ще одна космічна адреса розробок київських політехніків

На адресу КПІ ім. Ігоря Сікорського надійшов лист від директора Інституту космічних систем Німецького центру авіації та космонавтики (DLR) Андреаса Ріттвегера такого змісту:

«Ректору КПІ ім. Ігоря Сікорського проф. Згуровському М.З.

Дорогий проф. Згуровський,

Цим листом ми хотіли б повідомити Вам, що астероїдний посадочний модуль MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout – мобільний астероїдний поверхневий розвідник) успішно сів 3 жовтня 2018 року на астероїді Rюгу біля Землі і після 17 годин на поверхні астероїда завершив свою наукову програму.

У розробці системи терморегулювання цього модулю брали участь вчені теплоенергетичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського. Ефективні пристрої теплопередачі з унікальними властивостями були спроектовані, виготовлені і випробувані ними в заданих умовах, що дозволило успішно працювати при посадці MASCOT на поверхню астероїда після 3,5 років польоту в космічному просторі.

Цим листом хочемо подякувати вченим теплоенергетичного факультету КПІ Ігоря Сікорського (науковий керівник В. Кравець) за успішне втілення у життя цього проекту. Ми цінуємо їхні зусилля в реалізації без затримок зразків теплових труб, які сприяли успішній доставці астероїдного посадочного апарату MASCOT, який було запущено 3 грудня 2014 року.

Ми задоволені науковими результатами нашої співпраці з науковцями КПІ: чотири спільні наукові праці, опубліковані в міжнародних виданнях, дві спільні доповіді на всесвітньо визнаних конференціях – чудовий внесок у міжнародне наукове співтовариство.

Ми сподіваємося, що нинішні та майбутні контакти сприятимуть інтеграції України до Європейської космічної спільноти і підтримають людські відносини.

Директор Інституту космічних систем
Проф. Д-р Андреас Ріттвегер»

Довідково: модуль MASCOT працював у складі космічної місії, яка почалася 3 грудня 2014 року запуском японського зонду «Хаябуса-2» (Hayabusa 2) з космодрому Танегасима. Її метою було дослідження астероїду класу «С», в тому числі доставка зразків його грунту. За ціль було обрано астероїд Rюгу, діаметр якого оцінюється приблизно в 0.92 км, орбіта в перигелії заходить до орбіти Землі, а в афелії торкається орбіти Марсу. Шлях зонду до об’єкту досліджень склав понад 3 мільярди кілометрів. З жовтня модуль MASCOT, який було розроблено інженерами Німецького центру аерокосмічної промисловості та Французького національного центру космічних досліджень за участю фахівців КПІ, успішно висадився на астероїді. Модуль має розміри 30 на 30 на 20 см та масу 9,6 кг. Під час спуску з висоти 51 метр MASCOT зробив низку фотознімків. За час своєї роботи на космічному об’єкті модуль успішно виконав програму досліджень за допомогою спектрометра, магнітометра, радіометра та камери і передав їх на орбітальний апарат. Завершення місії і повернення зонду «Хаябуса-2» на Землю заплановане на грудень 2020 року.

На фото Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) один зі знімків поверхні Рюгу, зроблених модулем MASCOT


Оставить отзыв