Ви переглядаєте: Главная > Загальні новини, Науково-освітні новини > В Україні створено унікальний тренажерний комплекс підготовки персоналу для атомної енергетики

В Україні створено унікальний тренажерний комплекс підготовки персоналу для атомної енергетики

1 вересня 2017 року НАЕК «Енергоатом» на базі навчально-тренувального центру ВП «Запорізька АЕС» урочисто відкрила тренажерний комплекс спеціальної підготовки ремонтного персоналу для атомної енергетики, який може пишатися першим у своєму роді повномасштабним тренажером реакторної установки енергоблока ВВЕР-1000.

Сьогодні розпочинається дослідна експлуатація, протягом якої будуть виконані налагоджувальні роботи, після завершення яких тренажерний комплекс зможе приймати на навчання не лише персонал українських атомних електростанцій, а й іноземних фахівців.

Офіційна церемонія, у якій взяли участь представники ЄК, ВАО АЕС, делегація НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом Юрієм Недашковським, високопосадовці Міненерговугілля, представники обласних та місцевих органів влади відбулась на майданчику Запорізької АЕС.

«Мабуть дуже символічно, що у день знань відбулася наша урочистість. Я пригадую середину 90-років, коли зародилась ця ідея зібрати обладнання першого контуру та застосувати його для підготовки нашого ремонтного персоналу. І сьогодні ця ідея втілилася в життя. Вона втілилась руками колективу Запорізької АЕС, будівельників за допомогою європейської комісії, яка фінансувала проект. На кошти європейської комісії поставлене унікальне обладнання, тренажерний парк. Два роки тому ми взяли на себе зобов’язання завершити свою частину і сьогодні це зобов’язання ми виконали. Хочу подякувати усім за роботу», – зазначив Юрій Недашковський, відкриваючи урочисту церемонію.

«Сьогодні ми беремо участь в великій події – відкритті нашого центру. Безпека станції –  це в першу чергу безпечний персонал. Безпечний персонал можливо отримати шляхом навчання і вдосконалення його навичок. За допомогою нашого комплексу підготовки ремонтного персоналу перед нами відкриваються нові обрії, за допомогою яких ми будемо поліпшувати постійно роботу з нашим персоналом та відповідно підвищувати і рівень безпеки нашої станції. Я хочу подякувати всім, хто був причетний до створення комплексу, хто доклав великі зусилля для того, щоб ми з вами сьогодні тут зібралися, – відзначив у своєму виступі генеральний директор ВП «Запорізька АЕС» Олександр Остаповець.

Фінансований спільно Європейською Комісією та урядом України, тренажерний комплекс НАЕК «Енергоатом» є сучасною навчальною базою для підготовки у сфері техобслуговування й ремонту ядерного енергоблока. Допомога Єврокомісії, в рамках якої поставлені 4 тренажера, промислові та офісні меблі, комп’ютерна та проекційна техніка та інше обладнання для 22 навчальних лабораторій і передані кращі світові методології навчання ремонтного персоналу компанії-оператора АЕС склала 12,87 млн євро. Зі свого боку, Україна оцінює повну вартість своєї частини проекту в 0,5 млрд грн.
Вітаючи колектив Енергоатома із значною подією, директор департаменту ядерної енергетики Міністерства енергетики та вугільної промисловості Григорій Плачков наголосив: «Від імені Міністерства енергетики та вугільної промисловості, від імені міністра енергетики Ігоря Насалика прийміть вітання з завершенням такого важливого об’єкту. Хочу подякувати колектив ЗАЕС, колектив Енергоатома за виконану роботу».

Тренажерний комплекс здійснюватиме навчання з питань технічного обслуговування й ремонту з урахуванням передової світової практики для ремонтного персоналу ядерних енергоблоків типу ВВЕР-1000 компанії, які розташовані на чотирьох атомних електростанціях України.

«Введення в роботу цього унікального центру – це вклад в підвищення надійності та безпеки атомних станцій України. Наступний етап в розвитку компанії і цього центру – продемонструвати нашим зарубіжним колегам можливості цього центру для того, щоб центр використовувався не тільки для підвищення безпеки АЕС України, але і всієї ядерної спільноти», – сказав представник ВАО АЕС Сергій Виборнов.

Завдяки застосуванню цілої низки повномасштабних моделей обладнання, перший у своєму роді тренажер реакторної установки атомного енергоблока, який є в розпорядженні навчального центру, сприятиме підготовці й підвищенню кваліфікації ремонтного персоналу, що дозволить виконувати операції з техобслуговування й ремонту на встановленому діючому обладнанні відповідно до найвищих стандартів, як з точки зору забезпечення безпеки ремонтного персоналу, так і з точки зору забезпечення працездатності обладнання, що обслуговується.

via – http://www.npp.zp.ua/news/znpp


Оставить отзыв