Ви переглядаєте: Главная > Загальні новини > Дівчата ідуть в енергетику

Дівчата ідуть в енергетику

У цьому семестрі стипендії ім. І.Курчатова, якими відмічають успіхи кращих студентів ТЕФ, отримують дві чарівні магістрантки. Наводимо розповіді про них.

Допитлива, цілеспрямована, відповідальна

Її майбутня професія і напрям діяльності, здається, були зумовлені ще до її народження. Ну ким іще можна себе уявити, якщо батьки – енергетики, а ти народилася і живеш в Енергодарі – місті-супутнику Запорізької АЕС.

Нині п’ятикурсниця, Марія Ковч ще задовго до закінчення школи вирішила вступати до КПІ ім. Ігоря Сікорського, тому що знала: це найкращий ЗВО України, де є спеціальність “Атомна енергетика”. Тож цілком закономірно у 2016 р. вона стала студенткою Київської політехніки і отримала найважливіші на ближчі роки документи – студентський квиток та залікову книжку.

Починаючи з першого курсу вона гарно навчається, а вже з другого – удостоєна стипендії ДП “НАЕК “Енергоатом”. Студентка цікавиться наукою. На кафедрі атомних електричних станцій і інженерної теплофізики займається пошуком методів зменшення вразливості систем фізичного захисту, пов’язаних із людським фактором та психологією людини в цілому. Результати наукового пошуку представляє на наукових конференціях. За останній рік це: ХVІІІ Міжнародна науково-практична конференція молодих учених та студентів “Сучасні проблеми наукового забезпечення енергетика” з повідомленнями на тему “Впровадження стратегії РУТА в протиаварійну діяльність АЕС” та “Лідерство як стратегія забезпечення високого рівня культури захищеності”, а також ІІІ Міжнародна науково-мультидисциплінарна конференція студентів і молодих учених “Modern Technologies: Improving the Present and Impacting the Future” з доповіддю на тему “Today’s Atomic Energy of Ukraine”. Також М.Ковч узяла участь в освітньому проєкті “Весняна школа НАЕК “Енергоатом”-2019″, який дав можливість поглибити знання в галузі атомної енергетики та краще дізнатися про особливості майбутньої професії.

Магістрантка має високий рівень знань. Завдання виконує швидко і якісно. Вирізняється допитливістю та зацікавленістю в навчанні. Приділяє час вивченню іноземних мов. Викладачі та колеги характеризують її як цілеспрямовану, працьовиту, відповідальну, пунктуальну й амбіційну студентку. З першого курсу Марія Ковч є старостою групи, громадські обов’язки завжди виконує чітко та відповідально.

У планах студентки на майбутнє – написати та захистити магістерську кваліфікаційну роботу, знайти й опанувати роботу по професії, вступити до аспірантури для продовження навчання та поглиблення знань у галузі енергетики.

Працює у сфері ядерної безпеки

Енергію атома, яку люди сміливо намагаються загнуздати, використовують переважно в оборонній промисловості та на АЕС. Але не менш важливою є і медична сфера, покликана зберегти та захистити життя тих-таки людей. Серйозній темі використання джерел іонізуючого випромінювання медичного призначення, зокрема при онкологічних захворюваннях, присвятила свої дослідження п’ятикурсниця Ольга Колодійчук, яка працює нині над магістерською дисертацією.

До цієї роботи вона йшла поступово і не простим шляхом. До КПІ ім. Ігоря Сікорського дівчина вступила у 2016 році. Вибрала спеціальність “Біомедична інженерія” на ФБМІ. Факультет привабив навчальними предметами, які поєднують медичні знання та інженерні науки. І нічим захоплення та уподобання студентки не вирізнялись серед однолітків. Але іноді доля вирішує за нас.

“На третьому курсі я влаштувалася на роботу на посаду техніка у відділ радіаційної безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, де працюю і тепер, – розповідає Ольга. – Беру участь та розробляю проєкти висновків державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки при використанні джерел іонізуючого випромінювання в медицині. Тому для виконання бакалаврської роботи обрала тему “Інформаційна система для розрахунку біологічного захисту рентгенодіагностичних кабінетів”. На ФБМІ не зустріла викладачів, які б глибоко працювали за цією тематикою, а мені дуже хотілося вдосконалюватися саме за цим напрямом. Тому вирішила продовжити навчання на теплоенергетичному факультеті за спеціальністю “Атомна енергетика” (освітня програма “Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів”). Хвилювалася страшенно, адже погано уявляла куди йду, чи вистачить мені балів для вступу, що на мене чекає. В якийсь момент здалося, що опинилася ніби в прозорій сфері і весь світ навколо завмер в очікуванні – куди рухатися далі, коли та бульбашка лопне. Але мені все вдалося! Я вступила на ТЕФ! У моїй книзі життя розпочалася нова сторінка”.

Новий колектив зустрів дівчину привітно. Але довелося докласти максимум зусиль, аби наздогнати одногрупників за рівнем знань з атомної енергетики та для засвоєння нового матеріалу. Було важко, адже викладачі орієнтувались на матеріал, який студенти вже засвоїли. “Проте згодом я також почала розуміти всі терміни та поняття, розбиратися в процесах”, – ділиться студентка. Її приваблює творча робота: дослідниця взяла участь у VIII та ІХ Міжнародних конференціях “Медична фізика – сучасний стан, проблеми, шляхи розв’язку. Новітні технології”. У листопаді 2020 року отримала сертифікат про закінчення онлайн-навчання від міжнародної організації МАГАТЕ за темою “Introduction to and Overview of IAEA Nuclear Security Series Publications”. “Щоб відбутися як сучасний фахівець, постійно працюю над удосконаленням своїх знань у професійній сфері”, – зізнається О.Колодійчук.

У майбутньому вона планує працювати за обраним напрямом – покращувати стан безпеки використання ядерної енергії, зокрема в медицині, що, своєю чергою, збереже здоров’я пацієнтів і підвищить якість та ефективність медико-санітарної допомоги (діагностику та лікування) в Україні.

Куратор групи, де навчається магістрантка, асистент каф. АЕС і ІТФ І.А.Остапенко з повагою говорить про свою підопічну: “Протягом навчання Ольга Колодійчук зарекомендувала себе як відповідальна і допитлива студентка, яка виконує завдання якісно та у визначені терміни. На прохання одногрупників допомагає їм опанувати незрозумілий матеріал. Колеги характеризують її як цілеспрямовану, ініціативну та комунікабельну студентку”.

https://kpi.ua/2021-kp22-tef


Оставить отзыв